Нови 9 специалности да влязат в Списъка на защитените от държавата

...
Нови 9 специалности да влязат в Списъка на защитените от държавата
Коментари Харесай

9 нови специалности стават защитени

Нови 9 специалности да влязат в Списъка на предпазените от страната специалности от специалности за 2023/24 образователна година, предлага министерството на образованието и науката. Става дума за специалности, които са неповторими като наличие и всяка от тях се преподава в не повече от четири учебни заведения в страната. Обучението по тях се прави по сбъднат държавен банкет в паралелка с минимум 9 възпитаници.

7 от специалностите са от професионално направление " Строителство "  - строително дърводелство, строително тенекеджийство, вътрешни облицовки, покриви, железни структури, изсъхнало строителство и строител на релсови пътища и уреди към тях. Останалите две са типичен инструменти за специалност лютиер от професионално направление " Приложни изкуства и занаяти "  и конструиране, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия от професионално направление " Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи ". С тях за предпазените от страната специалности от специалности ще станат общо 60. От листата се изважда една компетентност - дограма и стъклопоставяне, защото към този момент не дава отговор на критерия за уникалност по териториален симптом.

С 6 нови специалности да се актуализира и Списъкът със специалности с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2023/24 година, предлага още МОН. Две специалности са от професионално направление " Горско стопанство "  - дърводобив и машинизация на горското стопанство. Други две са от професионално направление " Строителство "  - съществени и довършителни работи и строителство и архитектура, а останалите са програмно осигуряване от професионално направление " Компютърни науки " и логистика на товари и услуги от професионално направление " Транспортни услуги ". Така специалностите с предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда ще станат общо 84. Обучението по тях се прави в паралелка с минимум 12 възпитаници.

Списъците са обновени с оферти от национално представителните работодателски организации и министерствата. Предвижда се да се ползват от образователната 2023/24 година за учениците, признати в 8 клас по държавния банкет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР